高層有利健康?


高層有利健康?

香港絕大部分打工仔都希望成功買樓上車,買樓係人生中,其中一個最大既決定,各位又點可以草率呢?港人愛買 高層 ,而家既頂層連天台既特色戶,比普通單要貴好多,咁係咪買樓要越高越好呢?

高層


買樓「上車」 要 高層

瑞士伯爾尼大學公佈咗一項研究,住得較高既人唔單只健康啲,而且更長壽。

根據瑞士伯恩大學研究人員既調查發現,住係低樓層既人更易因肺部疾病及心臟疾病死亡。

8樓以上更長壽

佢哋對瑞士150萬人所做既調查發現,住係8樓以上既人提早死亡機率比住在低層既人低22%,其中死於肺部疾病既機率低40%,死於嚴重心臟病既機率低35%。

行樓梯有助健康

研究認為,住高層既上下樓梯機會較多,可以鍛鍊身體,因而遠離了心臟疾病。有關專家研究發現,「行一級樓梯可延長生命4秒」。行樓梯10分鐘可消耗220大卡熱量,比散步效果好4倍。

另外,高層受到空氣污染和交通噪音較少,又唔易有潮濕、視野狹窄既問題。

不過,值得注意既係,高層發生意外傷亡既事故會比低層更多,後果亦更為嚴重。因為高層意外發生時,無處躲避,施救也較困難。


『接地氣』既問題

中國有一個傳統的觀念,住高層唔容易“接地氣”,身體會產生不適。

首先,從空氣質量角度來睇,高度係30米以上,空氣質素反而更差。高層空氣相對稀薄,患有某些疾病的人容易產生不適症狀。

其次,從心理學角度講,高層既人容易產生一種“根基不穩”既感覺,經常會感到內心壓抑。而且,久居高樓對兒童既生長發育都非常不利,可能會導致佢哋不愛活動、性格封閉等。

真實個案

20世紀50年代中期,美國聖路易斯市曾建造了一個貝魯特·伊哥高層住宅區。係一個有33棟、每棟樓有11層高既住宅,被譽為優秀現代建築而獲得國際大獎。但係,入住既居民表示,自己會常常做噩夢、失眠、煩躁不安。

英國軍醫法寧公布既《關於高層住宅對居民的身體健康,尤其對精神健康的影響的調查報告》顯示,高層住宅中既人患精神、神經系統、感覺器官疾病比低層既居民高兩倍以上。居民描述的情況相當一致,主要係高層環境離地面太遠,內心感到「不實在」而產生身體不適。


要買就買8樓啦

綜合文章意見,樓層唔好低過8樓,亦唔要太高。

傳統中國人要接地氣,住得太高就失去吸收『地氣』既機會;但住得太低既肺部及心臟疾病又會比高層高。

咁小編建議買8樓。

第一,8樓可以有齊接地氣同低病發率既優勢;

第二,呢個樓層令你有機會行多啲樓梯,增加壽命;

第三,買樓買意頭,買8樓啦。


如要了解其他健康資訊,請瀏覽我們的Blog健康護理討論區


本文章參考至新浪健康人民日報


如需要選用皓學坊的專業服務,請瀏覽 Nursing Services 我們的醫護服務

2 Comments

  1. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I’ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*